Pak voordeel op woning isolatie
Is het kil in huis? Hangt er (in bepaalde ruimtes) een muffe lucht? Heb je last van koude voeten? Laat jouw woning zich maar moeilijk verwarmen en heb je hoge stookkosten? Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een behoefte aan betere isolatie. Iets waarvan je het hele jaar door de vruchten plukt, want isolatie gaat de uitwisseling van warmte tussen binnen en buiten tegen. Zo blijft je woning in de winter warmer en in de zomer juist aangenaam koel. Bovendien draag je met isolatie ook bij aan bescherming van het klimaat. Wil je meer weten over mogelijkheden en prijzen? Lees dan verder.
Redenen voor de isolatie van je woning
Een geïsoleerde woning levert jou als eigenaar meerdere pluspunten op. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Aangenamere temperaturen, het hele jaar door
- Lagere energierekening: met het isoleren van je woning kun je honderden euro’s per jaar besparen
- Minder CO2 uitstoot en dus bijdragen aan bescherming van het milieu
- Verbetering van het energielabel van je woning en daardoor een verhoging van de waarde daarvan
Zorgvuldige isolatie door een vakspecialist in jouw omgeving
Het aanbrengen van isolatie is een klus die nauw luistert en enkel door een professional dient te worden uitgevoerd. Zeker wanneer het de eerste keer is dat je dit laat doen, kan het even zoeken zijn. Wij helpen je met ons platform Offerteaanvragen.nu door de bomen het bos weer te zien. Via ons ontvang je offertes van meerdere betrouwbare vakspecialisten in je regio. De werkzaamheden kunnen binnen afzienbare tijd aanvangen!
Manieren om je woning te isoleren
Jouw woning kun je op verschillende manieren isoleren. Voor welke methode(n) je kiest is afhankelijk van de specifieke behoeften van je woning, maar ook van de vormen van isolatie die eventueel al aanwezig zijn.
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Gevelisolatie
De drie eerstgenoemde opties worden het vaakst door woningeigenaren toegepast. De rendementen die deze je opleveren, verschillen van elkaar. Doorgaans levert spouwmuurisolatie het meeste op, gevolgd door dakisolatie en vloerisolatie. De terugverdientijd van je investering is afhankelijk van je woning en het verbruik van de bewoners.
Isoleren in de juiste volgorde
Om (verdere) vochtproblemen in je woning te voorkomen, is het zaak dat er in de juiste volgorde wordt geïsoleerd. Dat betekent dat je het beste bij de vloer kunt beginnen, tenzij daar sterke contra-indicaties voor bestaan. Vocht vanuit de kruipruime treedt namelijk je woning binnen en kan vervolgens niet meer ontsnappen. Zou je eerst met dakisolatie beginnen, dan vergroot je het risico dat vocht zich in uw woning ophoopt. Voor meer details kun je contact opnemen met de specialist door wie je de isolatiewerkzaamheden mogelijk wilt laten uitvoeren.
Dakisolatie
Zoals je wellicht wel weet, stijgt warme lucht op. Wil je onnodig warmteverlies tegengaan en zo tijdens de koude maanden van het jaar ook besparen op je energierekening? Dan is dakisolatie een logische keuze. Deze vorm van isolatie kan op zowel platte als schuine daken worden toegepast. Wegens het risico op vochtproblemen dat daarmee gepaard gaat, wordt het aan de binnenzijde isoleren van een plat dak vaak afgeraden. Een schuin dak kun je echter aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde laten isoleren.
Vloerisolatie
Een tweede mogelijkheid is vloerisolatie. In de meeste gevallen heeft deze de vorm van kruipruimte-isolatie. Dit leidt ertoe dat minder vocht jouw woning binnenkomt, wat niet alleen een prettiger, maar ook gezonder leefklimaat creëert. Behoort deze vorm van isolatie niet tot de mogelijkheden, dan kun je voor bovenvloerse isolatie kiezen. Vloerisolatie leidt tot een aanzienlijk kleinere CO2 uitstoot per jaar en betekent dus ook een zeer milieubewuste keuze.
Spouwmuurisolatie
De ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur wordt de spouw genoemd en heeft als doel vocht van buitenaf tegen te houden. Vroeger werd een spouw gevuld met lucht. Tegenwoordig weet men echter dat een laag isolatiemateriaal in de spouw een nog betere manier is om deze te isoleren. Het prettige van deze vorm van isolatie is dat hij relatief goedkoop is en de plaatsing ervan eenvoudig is. Bovendien is spouwmuurisolatie duurzaam.
Gevelisolatie
In het geval jouw woning niet over een spouwmuur beschikt of deze niet geïsoleerd kan worden, heb je de mogelijkheid tot gevelisolatie. Deze vorm van isolatie wordt tegen de binnen- of buitengevel aangebracht. Kies je voor dat laatste? Dan is er een omgevingsvergunning van je gemeente nodig.